dinsdag 27 juni 2006

Architect 2

Deze avond een introductie gesprek gehad met de 2de architect via Casius. Klikte niet echt. Hij was iets te zelfzeker. We moeten zelfs 2 keer horen hoe hij de piramide woning zoveel jaar geleden had uitgevonden. We konden er nauwelijks een woord tussenkrijgen. Hij wou wel eens snel een berekening doen om te zien als de woning die we voor ogen hadden wel in ons budget zou passen, maar voegde er zelfzeker aan toe dat als hij het niet kon doen voor ons budget, niemand het kon. Zo'n architect hebben we niet nodig. Als die een fout zou maken, zal hij het nooit toegeven.
Was aan de andere kant wel intressant om te weten hoeveel het zou kosten, ook al beweert hij dat een dubbele garage niet in ons budget past.

Ter info, zijn berekeningswijze is als volgt: Voor een gebouw met 2 verdiepingen is de kostprijs (volldige afgewerkt, zonder BTW) 750 euro per vierkante meter (per verdieping). Alles wat op de gelijkvloers extra is (dus maar één verdieping heeft) kost 950 euro per vierkante meter.

Lijkt wel aannemelijk, want bij enkele bouwfirma's hebben we bedragen gehoord van 1000 euro per vierkante meter.
Waar we niet mee akkoord zijn, is dat hij voor een garage eigenlijk evenveel rekend dan voor bv. een woonkamer en slaapkamer, terwijl wij van mening zijn dat een garage een veel goedkopere afwerking heeft.

Andere intressante dingen die we te weten zijn gekomen zijn:
- rolluiken zijn niet direct nodig voor onze grote vensters in de keuken en woonkamer aangezien deze in het noorden liggen;
- gewone dakkpannen zijn een stuk goedkoper dan platte (gelukkig waren wij al van plan om gewone klassieke dakpannen te nemen);
- is ook geen voorstander van een prefabkelder, aangezien de prijs hoger zou zijn dan een berging van dezelfde grootte op gelijkvloers, en de trap gevaarlijk kan zijn voor kleine kinderen;
- een trap is goedkoper (en eventueel moderner) als hij wordt voorgegoten in beton en later bekleed met hout.

Ondanks het niet klikte met de architect, heeft hij ons wel weer met 2 voeten op de grond gezet en zijn weer wat wijzer geworden.

Labels: