donderdag 2 augustus 2007

Zonneboiler

De laatste tijd zijn we druk bezig geweest met het zoeken naar een verwarmingssysteem. De keuze van gas lag voor de hand, maar we willen ook gebruik maken van zonnepanelen voor warm water en eventueel ook voor verwarming, voor zover dit mogelijk is. De keuze voor zonnepanelen maken we niet enkel voor het financiele voordeel in de loop der jaren, maar ook uit ecologisch oogpunt. Wij zijn geen lid van Greanpace of andere groene jongens, maar als we onze bijdrage kunnen leveren, willen we hier wel ons best voor doen.

Momenteel zijn er 3 keuzemogelijkheden, namelijk Viessmann, Elco en Rotex.
Viessmann (www.viessmann.be) is een voor de hand liggende keuze. 8 Op de 10 verwarminsinstallateurs verkopen Viessmann. De ketels van viessmann (vooral de vloermodellen) gelden als een van de beste die er te krijgen zijn. Voor zonne-energie is het echter iets moeilijker. Viessmann heeft 2 grote groepen van zonnenboiler pakketten. Een voor enkel sanitair water en een voor zowel warm water als verwarming ondersteuning. De tweede groep is redelijk prijzig waardoor we eerder geneigd zijn om voor de eerste groep te keizen.
De boiler oplossing voor sanitair water werkt met een boiler van 300 liter, waarin 2 warmtewisselaars zitten. Een bovenaan voor bijverwarming van de gasketel en één onderaan voor de zonnepanelen. Het water in de ketel wordt dus om de zoveel tijd gewisseld, aangezien het dit water is dat door de leidingen naar uw bad, douche, ... loopt.

Elco (www.elco.be) werkt (voor zover ik weet) op het zefde principe als Viessmann. De keuze voor elco is vooral om tegenwerk te geven met Viessmann. Wij vinden het een manier van werken om gelijkaardige producten van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken, om zo een meer correct beeld te vormen van de prijzen die men hanteert.

Rotex (www.rotex.de) is eigenlijk een verhaal op zich. Wij hadden nog nooit gehoord van Rotex, en ook op het internet is er niet veel over te vinden.
Rotex is een Duitse firma die in zijn gamma van stookolie, gasketels en boilers een geintegreerde oplossing (gasboiler met zonneboiler) heeft.
We hebben Rotex leren kennen via een bedrijf dat ons een offerte maakte voor de bundeling van Domotica/elektriciteit, Alarm en verwarming.
Initieel hadden we wel een goede indruk van Rotex maar weges de beperkte informatie die we over Rotex vonden hadden we deze afgeschreven. Echter na het herbekijken van het systeem van Rotex is deze weer in de running.
De rotex GasSolarUnit bestaat uit een zonneboiler met daarin geintegreerd een ondergedompelde gasketel.
De zonneboiler is een kunststof (in tegenstelling tot de meeste welke inox of email zijn) geisoleerde kuip van 500 liter waarin 4 warmtewisselaars zitten.
Helemaal beneden zit de kring van de zonne-installatie.
Bovenaan zit de kring voor het bijverwarmen met de gasketel.
Net daarboven passeert de retour van onze centrale verwarming.
Over de hele hoogte van het vat zit de kring voor het sanitair warm water.
Deze warmtewisselaars bestaan uit inoxen buizen.

Dit hele systeem is drukloos en het water in het vat wordt dus niet gebruikt (het is zgn. dood water).
Dit heeft als voordeel dat er een goede 'gelaagdheid' kan bestaan in het vat. Daarmee wordt bedoeld dat het perfect mogelijk is om op zonnige dagen het boilervat helemaal 'op te laden'. Als er dan warmte uit de boiler onttrokken wordt (vb. je neemt een douche), dan zal het koudere water in de boiler naar beneden zakken, naar de plaats waar de warmtewisselaar van de zonneboiler zicht bevindt.
Deze warmtewisselaar zit dus steeds in het koudste gedeelte van de boiler en zal daardoor steeds het meest optimale rendement halen.
Tegelijk is het mogelijk om op regenachtige dagen enkel het nodige deel van het boilervat
(= het bovenste, waar de warmtewisselaar voor het sanitaire warm water zit) bij te verwarmen met de gasketel zonder dat de volledige 500 liter opgewarmd moeten worden.

Een extra voordeel van het gebuik van 'dood water' is de beperking van legionella bacterie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Viesmann ketel van 300 liter staat het sanitaire water niet per 300/500 liter grote tijd stil in de ketel, maar slechts een kleine hoeveelheid nl in de warmtewisselaar. Het water in de ketel is steeds dezelfde.

Naast een zonneboiler hebben we natuurlijk ook nog zonnepanelen nodig.
Hier bestaan er tevens 2 grote types: vlakke en vacuum-buiscollectoren.
De vacuum buiscollectoren zijn een stukje duurder dan de vlakke panelen, maar zouden iets meer rendement leveren. Net zoals altijd zijn er hier ook voor en tegenstanders van beide systemen. Globaal gezien per jaar zouden de beide panelen ongeveer evenveel rendement leveren, maar de buiscollectoren zouden het in de winter en de minder zonnige dagen toch iets beter doen, aangezien zij een hoger rendement halen bij difuus (indirect) zonlicht.
Afhankelijk van als we de zonneboiler ook zouden willen gebruiken voor ondersteuning van onze verwarming zouden we dus kiezen voor vacuum-buiscollectoren.

Ik zal nu maar stoppen voordat ik hier een ganse boek heb geschreven, maar hou de site in de gaten voor meer informatie over zonnepanelen.

Labels: , ,

dinsdag 13 maart 2007

Berekening algemene funderingsplaat

Vandaag hebben we na één maand wachten eindelijk de resultaten van de berekening van de vloerplaat door de Ingenieur. Deze stelt voor (als gevolg van het slechte draagvermogen van de grond) een vloerplaat van 30cm dik te gieten. Tot zover niets nieuws. Maar hij stelt ook voor om deze vloerplaat op een diepte van -80cm te starten, zodat de nood voor een vorstrand wegvalt. Ook heeft dit als voordeel dat we de afvoeren, ventilatie, enz. kunnen voorzien na de ruwbouw. We moeten we dan wel 55cm opvullen tussen de funderingsplaat en de pur isolatie, vloerverwarming, chappe en vloertegels.
Ook hebben we redelijk wat ijzeren bewapening nodig in de vloerplaat, zal nog een zwaar werk worden.

Labels: , ,

maandag 11 september 2006

Tegels

We hebben onze eerste aankoop voor ons huisje gedaan. Ondanks ons plan nog in ontwerp fase zit, we nog geen aannemers hebben, laat staan een bouwvergunning hebben we toch al tegels voor de living, eetkamer, keuken en inkom.
Bij een bezoek aan de nieuwe tegel in St. Martens Latem hebben we een lichtgrijze tegel (Egeo Grigio) van 60x60 gevonden voor een promotie prijs van slechts 28,5 euro (inc. BTW) per m².


Van als we de tegel zagen waren we verkocht. Veel lichter dan de andere grijze tegels die we hadden gezien. Omdat we nog lang niet begonnen zijn met het leggen van de vloer (onze muren staan er nog niet), zal 'de nieuwe tegel' onze vloer voor 1 jaar gratis bijhouden. Initieel waren we echter op zoek naar een tegel van 45x45, omdat deze eenvoudiger te leggen zijn, maar zo'n tegel, aan zo'n prijs konden we niet laten liggen. Na telefonisch overleg met mijn vader die het grootste deel van de vloer zal leggen hebben we nu toch al een vloer. We gaan er zeker eens terug voor de vloer van de garage en vloer en tegels voor de badkamer.

Labels: